Briga za zdravlje zubi

OD KADA PEREMO ZUBE ?

Briga o zubima dio je svakodnevnih higijenskih navika većine ljudi. Priprema, pozor, sad! Ujutro čim ustanemo iz kreveta, nakon jela, navečer – peremo zube bez razmišljanja. Ali jeste li se ikada zapitali – od kada datira ova navika? Od kada peremo zube?

Jesmo li svjesni važnosti brige o zdravlju zubi tek od nedavno? Možda od ranih 1900-ih? Ne, možda ipak ranije, tamo negdje 1800-ih? Krivo! Briga o zdravlju zubi drevna je navika i potreba; prije nekog vremena arheolozi su pronašli fosilne zube hominida stare 1,8 milijuna godina. Zanimljivost ovih zuba je da su bili obilježeni malim utorima. Dubinska analiza pokazala je da su ovi utori nastali zbog upotrebe rudimentarnih čačkalica – laganih i praktičnih, ali čvrstih stabljika biljaka koje su se koristile za čišćenje zuba nakon jela.

S druge strane, prvi povijesni dokazi o redovitom pranju zubi datiraju još od Babilonaca, koji su u tu svrhu žvakali drveni štapić s antibakterijskim svojstvima. Ova praksa je i danas u upotrebi u Indiji i islamskim zemljama, gdje se koristi misvak, odnosno štapić od zimzelenog grma Salvadora persica.

Kada već govorimo o povijesnim činjenicama vezanim uz brigu o zdravim i lijepim zubima, kao dio cjelokupne brige o svome zdravlju – da, odavno se zna da nema zdravlja bez zdravlja zubi! – moramo navesti i arhivski zapisi bilježe da je prva prava četkica za zube napravljena za kineskog cara Chu Yu-T’anga davne godine 1498. Bila je napravljena od svinjskih čekinja zabodenih u koštanu dršku. Nadalje, pasta za zube također je izumljena u Kini. Govorimo o vrlo dalekim vremenima: negdje oko 500. godine pr.K.

Krajem 18. stoljeća četkice za zube stižu u Europu i Japan, ali zbog tvrdoće vlakana i skupoće nisu ušle u široku upotrebu. Tek 1938. godine, kada je Dupont predstavio jeftinije najlonske čekinje, četkica za zube postala je dostupna svima.

Nekoliko kurioziteta vezanih uz zdravlje zuba:

– Prva četkica za zube s najlonskim vlaknima zvala se Doctor West’s Miracle Toothbrush.

– Prva masovna proizvodnja četkica za zube dogodila se u Engleskoj 1780. godine, od strane Williama Addisa iz Clerkenwalda. Godine 1770. Addis je bio zatvoren zbog izazivanja pobune. Dok je bio u zatvoru, odlučio je da se tadašnji način pranja zuba – trljanje krpom po zubima čađom i soli – može poboljšati. Zatim je uzeo malu životinjsku kost, s rupama na njoj, uzeo čekinje od stražara, svezane u čuperke, i provukao čekinje kroz rupe u kosti lijepeći ih zajedno. Izum se ubrzo proširio svijetom i Addisa učinio vrlo bogatim.

– Prvi patent za četkicu za zube bio je H.N. Wadsworth 7. studenog 1857. (američki patent br. 18,653) u Sjedinjenim Državama, ali masovna proizvodnja proizvoda u Americi nije započela sve do 1885. godine.

– Prva električna četkica za zube uvedena je na tržište u Sjedinjenim Američkim Državama 1960. godine pod imenom Broxodent.

Redovito četkanje i redovito profesionalno čišćenje kamenca uz kontrolu stomatologu svakih 6 mjeseci najbolji su način da očuvate zdravlje svojih zubi. Za redovito održavanje i prevenciju bolesti zuba i desni kontaktirajte nas.