Česta pitanja

Što je zubni implantat?

Zubni ili dentalni implantat je mali titanijski vijak koji se kratkim i bezbolnim kirurškim zahvatom ugrađuje u čeljusnu kost. Nakon nekoliko mjeseci vijak u potpunosti sraste s kosti i predstavlja zamjenski prirodni korijen zuba. Na tako ‘nadomješten’ korijen potom se stavlja krunica, odnosno zamjenski zub. Važno je primijetiti da dok nadomjestak zuba primjerice mostom ostavlja kost bez zamjene, implantatom nadomještamo i korijen, što dugoročno sprječava propadanje kosti i posljedične estetske probleme.

Koliko je implantološka terapija uspješna?

Istraživanja pokazuju da se uspješnost terapije zubnim implantatima kreće između 95 i 99 posto, što je čini jednom od najsigurnijih i najtrajnijih terapija u dentalnoj medicini.

Je li ugradnja implantata bolna?

Ne, nije! Ugradnja implantata izvodi se, kao i većina zubnih intervencija, u lokalnoj anesteziji pa pacijent za vrijeme zahvata ne osjeća apsolutnu nikakvu bol. Bezbolna stomatologija je – naime – jedna od naših zadaća a protiv osjećaja nelagode – koji je često više vezan uz psihološke nego uz fizičke čimbenike – borimo se cjelokupnim pristupom pacijentu, razgovorom, strpljenjem, ljudskošću i … lokalnom anestezijom. Zapamtite, za vrijeme dentalne intervencije osjetit ćete samo pritisak, ali ne i bol! Nemojte pritisak u glavi doživljavati kao bol, jer nakon anestezije osjet boli NE POSTOJI! Naime, anestezijom blokiramo živce zadužene za prijenos boli.

Treba znati i da je lokalna anestezija uvijek individualno prilagođena tjelesnoj težini, zdravstvenom stanju i eventualnim drugim posebnostima svakog pacijenta, a tijekom svakog zahvata po potrebi može se dodatni aplicirati. Djelovanje anestezije može trajati između 30 minuta i tri sata.

Koja je cijena implantata?

Cijena implantata ovisi o proizvođaču, a različiti proizvođači implantata koriste materijale različite kvalitete i ne ulažu jednako u istraživanje i razvoj svojih proizvoda. Upravo zbog toga, ispravno pitanje ne smije glasiti ‘koja je cijena implantata’, nego ‘koja je cijena implantata određenog tipa’ – jer je samo tako moguće početi uspoređivati cijene. Ovome treba dodati da je implantat samo dio terapije, te da cjelokupna terapija na implantatu uključuje još i nadogradnje na implantat te definitivni zub ili zube, pa cijena implantata čini samo dio ukupne cijene terapije.

U Dental Studiju Vukanović koristimo samo vodeće svjetske marke implantata: a) certificirani smo studio za ugradnju najpriznatijeg svjetskog proizvođača implantata Nobel Biocare, koji čini našu Premium liniju, a u ponudi imamo i izrazito kvalitetne implantate marke AlphaBio-Tec, koji čine našu Standard liniju.

Premda na prvi pogled cijena implantata može izgledati visoka, uzimajući u obzir da se radi o trajnoj terapiji da kroz dugo vremena nećete više imati nikakve brige niti troška po pitanju nadomještenog zuba, dugoročno gledajući implantati su najelegantnija, najkvalitetnija i najisplativija terapija.

Za točnu cijenu Vaše implantološke terapije obratite nam se telefonom ili porukom, ili nas posjetite. Prvi pregled i konzultacija kod nas su besplatni!

Koliko je vremena potrebno za postavljanje implantata i izradu krunice?

Implantat – bilo da je riječ o jednom ili više njih – postavljaju se u samo jednoj posjeti. Ugradnja jednog implantata traje svega 20-tak minuta, dok najopsežnije implantološke operacije obično ne traju više od 2-3 sata. Nakon ugradnje implantata slijedi razdoblje u kojem implantat srasta s kosti, a obično se radi o razdoblju od 3 do 4 mjeseca (za donju je to obično tri mjeseca, za gornju četiri). Nakon što je implantat čvrsto srastao s kosti, slijedi protetska faza rada koja se obično odvija u dvije do tri posjete.

Što je All-on-4?

All-on-4 je naziv najsuvremenije i najudobnije terapije za nadoknadu SVIH zuba u kompletnoj čeljusti. Tehnika je revolucionarna jer nam omogućava nadomještanje svih zubi u jednoj čeljusti na samo 4 implantata, a sve u jednom zahvatu. Posebnu prednost tehnike predstavlja činjenica da se radi o FIKSNOM mostu na implantatima, dakle da nakon nadomjesnog zubnog luka na 4 implantata pacijent ima estetski i funkcionalni osjećaj ‘vlastitih zuba’ što jamči i povratak normalnom životu, bez svih onih neugodnosti koje nose umjetno nepce i mobilne proteze.

Osim udobnosti, vrhunske funkcionalnosti i estetike, All-on-4 nudi i niz dodatnih prednosti:

  • All-on-4 sprječava propadanje kosti a time i ubrzano starenje lica;
  • All-on-4 je kratkotrajan a pacijent nove, privremene, fiksne dobiva u jednom danu;
  • Oporavak nakon zahvata All-on-4 je brz i jednostavan;
  • All-on-4 je trajno rješenje.

Više o tehnici All-on-4 pročitajte ovdje.

Može li doći do odbacivanja implantata?

Implantati su izrađeni od titana, dakle istog onog materijala do kojega se rade  primjerice  umjetni kukovi, koljeno ili rame. Dobra je vijest da je titan materijal na kojega ne postoji alergijska reakcija. Međutim, iako alergija na titan nije poznata odnosno opisana, to ne znači da će se apsolutno svi usađeni zubni implantati integrirati s kosti (osteointegrirati). U otprilike 2-3% slučajeva nakon ugradnje ne dolazi do spontanoga fiksiranja implantata (odnosno njegova integriranje s kosti), uslijed čega implantat ne predstavlja dobru bazu za smještaj definitivnoga zuba (odnosno krunice ili protetskoga nadomjestka od više elemenata). Do neintegriranja implantata može doći iz niza razloga, većina kojih nije poznata (najčešće se govori o slučajevima teških pušača, teških autoimunih bolesti, problemi s kvalitetom kosti). Statistike nam govore da niti jedan implantolog odnosno implantološki centar u svijetu nema 100% uspješnost i činjenica da naši statistički podaci ukazuju na uspješnost od 98 posto – iznadprosječan je.

U slučajevima u kojima implantat nakon ugradnje ne sraste s kosti, operacija se nakon određenog vremena ponavlja. Konačno, valja napomenuti da pacijenti nakon provedene terapije plaćaju samo cijenu implantata koji su uspješno ugrađeni odnosno integrirani.

Postoji li rješenje i za osobe koje su dugo bez zuba i nemaju dovoljno kosti za ugradnju implantata?

Ne brinite – odgovor je DA! Čitav niz problema s resorpcijom (gubitkom) kosti, kada klinička slika nije trenutno pogodna za ugradnju implantata, uspješno rješavamo tehnikama koštane nadogradnje odnosno augmentacije. Postupak je brz i prilično jednostavan, te za pacijenta kojemu se da lokalna anestezija – potpuno bezbolan.

Što je zubna krunica?

Zubna kruna, krunica ili – popularno još znana i kao ‘navlaka’ – protetska je zamjena za zub. Radi se o fiksnom nadomjestku kojim prekrivamo područje na kojemu se nalazi oštećen ili nedostaje potpuni zub. Krunice je danas – zahvaljujući suvremenim materijalima i tehnikama laboratorijske izrade – po svojoj kvaliteti odnosno estetici i funkcionalnosti, vrlo teško, a najčešće i sasvim nemoguće razlikovati od prirodnoga zuba. S obzirom na činjenicu da krunica predstavlja svojevrsnu ‘oblogu’, ukoliko je stavljamo na postojeći (oštećeni) zub, isti mora biti pripremljen (stanjen, tj. izbrušen), kako bi na njega ‘nasjela’ zubna kruna.

Ukoliko se kruna ne postavlja na izbrušeni zub već je od zuba preostao samo korijen, tada korijen treba ‘ojačati’ odnosno u njega umetnuti tzv. nadogradnju (u narodu poznatu kao ‘štift’) na koji onda nasjeda zubna krunica.

Krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, bezmentalne keramike ili cirkon-keramike. Svaku karakteriziraju određene prednosti ali i mane, a optimalni odabir ovisi o nizu faktora. O tome koja bi bila najbolja krunica za Vas, rado ćemo Vas i s pažnjom te odgovorno posavjetovati.

Koji je vijek trajanja krunica?

Prosječni predviđeni vijek trajanja krunice kreće se između 15 i 20 godina. Međutim, preduvjet takvoga trajanja je odlična oralna higijena i redovite kontrole i čišćenja kod stomatologa. Navike koje mogu skratiti vijek trajanja krunice su bruksizam (odnosno ‘škripanje’ zuba), grickanje noktiju odnosno prevelike mehaničke sile tj. udarci mogu dovesti do puknuća zubne krunice.

Pacijenti nas pitaju i može li zubnu krunicu zahvatiti karijes. Premda je krunica napravljena od materijala koji nije biološki odnosno ne može ‘oboljeti’, zub ispod krunice može razviti karijes. U tim slučajevima problem rješavamo ili tako što skidamo krunicu i liječimo zub, ili brusimo krunicu kako bismo kroz nju očistili odnosno izliječili zub.

Nište našli odgovor na pitanje koje Vas muči?

Ne brinite, slobodno nam se obratite i mi ćemo Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.