Nadomjestak svih zuba

Implantološka terapija cijele čeljusti

Imate li za leđima mukotrpne godine nezadovoljstva s potpunom mobilnom protezom? Jeste li nezadovoljni mobilnom protezom odnosno umorni od pokrivenoga nepca, estetske i funkcionalne nesigurnosti i manjka samopouzdanja uzrokovanih mobilnim rješenjima? Ukoliko je odgovor na neka od ovih pitanja pozitivan, tada ste sigurno kandidat za implantološku terapiju cijele čeljusti.

Bez obzira radi li se o rješenju na 2, 4 ili 6 implantata, uslijed činjenice da se radi o protezi koja se vezuje za implantate sidrene u kosti, svako implantološko rješenje, pa tako i implantološka terapija cijele čeljusti, uvijek je puno čvršća, dugotrajnija i komfornija od bilo kakvog mobilnog rješenja.

Posebno naglašavamo aspekt komfora i dugotrajnosti. Naime, uz redovite kontrole i ispravno pridržavanje higijenskih normi, implantati predstavljaju najdugotrajnija rješenja zubnih nadomjestaka. Upravo iz tog razloga, premda se cijena implantološke terapije može u prvi mah učiniti visokom, činjenica da se njime na vrlo dugi rok rješava problem, ali i čuva kost odnosno sprječava daljnje propadanje tkiva u usnoj šupljini – čime se izbjegavaju brojne i skupe intervencije u budućnosti – dugoročno gledano radi se terapiji koja je i s ekonomskog gledišta najisplativija.

Nedostatak svih zuba možemo riješiti na više načina

Najčešće te stoga i najpoznatija rješenja predstavljaju fiksnu protetsku terapiju za kompletnu čeljust na 4 ili 6 implantata, tzv. tehnike All-on-4 odnosno All-on-6. Ovakva su rješenja posebno indicirana kod pacijenata koji nemaju dovoljno kosti za ugradnju implantata u bočnim, stražnjim dijelovima. Posebnu prednost tehnika All-on-4 / All-on-6 predstavlja činjenica da privremene zube za kompletnu čeljust možemo izraditi i postaviti na implantate već unutar 24 sata od ugradnje implantata, dakle u jedan dan od kompletne bezubosti pacijent dobiva nove fiksne zube.

Pored tehnika All-on-4 / All-on-6 implantološka terapija cijele čeljusti moguća je i tehnikama hibridne proteze. Ovu tehniku koristimo u slučajevima kada je kost jako smanjena odnosno stanjena i fiksna terapija na 4 ili 6 implantata nije moguća. Hibrinda proteza također se sidri na četiri implantata (ima konstrukciju za stabilizaciju proteze) i puno je stabilnija, manja i komfornija u usporedbi s klasičnom mobilnom protezom.

Konačno, tu je i tzv, pokrovna proteza, koju koristimo u donjoj čeljusti u situacijama kada za fiksno rješenje tipa All-on-4 nema dovoljno kosti. Pokrovna proteza se izrađuje tako da se u prednji dio donje čeljusti ugrade dva implantata na koja se potom postavljaju kopče za fiksiranje proteze.