Što sve utječe na cijenu implantata

I zbog čega nije dovoljno samo pitati koliko košta implantat.

Tražite učinkovito i dugotrajno rješenje za nadomjestak zuba koji vam nedostaje ili implantološko rješenje za nadomjestak više zubi? Zanima li vas koliko koštaju zubni implantati? Zubni implantati posljednjih su godina postali sve popularnije i traženije rješenje za nadomještanje izgubljenih zuba. Stalni napredak u dentalnoj tehnologiji doveo je do dugotrajnijih i visokokvalitetnih implantata. Jedini problem vezan uz implantologiju je još uvijek često visoka cijena terapije.

Cijena dentalnih implantata može uvelike varirati ovisno o vrsti implantata, broju zuba koji se nadomještaju i složenosti zahvata. Isto tako, postoje vrlo velike razlike u tome kako se iskazuje cijena implantata. Ako vam nedostaje zub, vi trebate kompletnu terapiju nadomještanja zuba, a ne samo implantat. Kako biste nadomjestiti zub treba vam vijak (implantat), nadogradnja i krunica. Znači, vas – uvjetno rečeno – ne zanima samo cijena implantata, već cijena cjelokupne implantološke terapije. No kako mnogi pacijenti ne znaju što sve spada u implantološku terapiju, mnoge klinike koriste tu činjenicu pa na upit o cijeni implantata odgovaraju samo cijenom vijka (tehnički, samo implantata), koja predstavlja možda tek trećinu cijene ukupne terapije. Zato je dobro uvijek pitati koliko košta cijena nadomještanja cijeloga zuba (ili više njih), odnosno koja je ukupna cijena koštanja cjelokupne implantološke terapije – a ne samo koliko košta implantat.

U nastavku ovoga bloga pokušat ćemo vam pružiti pregled onoga što cijena zubnih implantata može uključivati ​​i te vas upoznati sa čimbenicima koji mogu utjecati na troškove implantata. Usredotočit ćemo se na pružanje korisnih informacija kako biste mogli donijeti informiranu odluku o ovim dugoročnim ulaganjima u vaš osmijeh.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su metalni kolčići odnosno titanski vijeci koji se kirurški postavljaju u čeljusnu kost ispod desni. Oni djeluju kao vaš novi korijen zuba i pružaju siguran temelj za trajno učvršćivanje umjetnih zuba, poput zubnih krunica, zubnih mostova ili proteza. Implantati se također koriste za podupiranje zubne proteze, fiksne djelomične proteze ili potpune proteze. Implantati izgledaju i osjećaju se kao prirodni zubi, omogućujući vam udobno žvakanje i pouzdan govor bez brige o labavim protezama ili pomicanju mostova.

Kolika je prosječna cijena implantata?

Cijena cjelokupne terapije jednog zuba na implantatu (koja uključuje zubni implantat + nadogradnju na implantatu + zubnu krunicu) u Hrvatskoj se kreće se od oko 800 € do 1.500 €, dok u svijetu cijena dostiže pa i premašuje i 3.500 – 4.000 €. Riječ je, naravno, o skupom medicinskom  tretmanu, ali treba znati da se radi o dugoročnoj investiciji u oralno i opće zdravlje koje je skupo u prvom trenutku ali vremenom će vam uštedjeti mnogo novaca i muke. Osim toga, vodite računa i o tome da kada kupujete zubni implantat kupujete uslugu, a ne (samo) robu. Imajte to na umu dok gledate cijenu. Ono što većina ljudi izvan stomatološke struke ne zna jest da su nabavne cijene kvalitetnih materijala, opreme, instrumenata i tehnologije u stomatologiji izrazito visoke, kao što su iznimno visoke i cijene školovanja te posebno specijalističkoga usavršavanja doktora dentalne medicine.

ČIMBENICI KOJI UTJEČU NA CIJENU IMPLANTOLOŠKOG LIJEČENJA

Vrsta implantata

Vrsta implantata utječe na ukupnu cijenu liječenja zubnim implantatima iz raznih razloga. Različite vrste implantata razlikuju se u veličini i materijalu, što može utjecati na složenost i ukupnu cijenu postupka. Osim toga, različite vrste zahtijevaju različite razine stručnosti od pružatelja usluga, a složeniji postupci često koštaju više novca. Konačno, neki implantati izrađeni su od materijala koji su skuplji od drugih, što dovodi do viših troškova za te specifične implantate.

Potrebna količina implantata

Broj zubnih implantata potrebnih za liječenje implantacijom značajno će utjecati na cijenu. Što više implantata trebate, veći će biti vaš ukupni trošak. To je zato što svaki pojedini implantat ima svoju cijenu, a zahtijeva i specijalizirane materijale i kirurške postupke, tako da više implantata znači više vremena za terapiju te veću cijenu. Također, ako se više zubnih implantata ugrađuje u jedno područje, mogu biti potrebni dodatni zahvati kako bi liječenje bilo uspješno a rezultat dugotrajan.

Ostali zahvati (presađivanje kosti, vađenje zuba, podizanje sinusa itd.)

Na ukupni trošak mogu utjecati i drugi potrebni zahvati jer postupak postavljanja implantata nije uvijek jednostavan. Na primjer, ako pacijent nema dovoljno zdravog tkiva u čeljusnoj kosti za podupiranje implantata, možda će morati proći postupak usađivanja kosti tj. koštane augmentacije ili postupak podizanja sinusa kako bi ispunio uvjete za ugradnju implantata. Također, ako nema dovoljno tkiva desni za prilagodbu restauraciji, mogu biti potrebni postupci povećanja desni. Svi ovi dodatni zahvati mogu povećati troškove cjelokupnog liječenja i treba ih uzeti u obzir pri planiranju proračuna za zubne implantate.

Znanje i iskustvo stomatologa

Iskustvo stomatologa – oralnog kirurga igra glavnu ulogu u određivanju ukupne cijene implantološke terapije. Količina vremena i vještina potrebnih za uspješno umetanje zubnog implantata prilično su značajni, a samo stomatolozi s opsežnom obukom i iskustvom mogu dati visokokvalitetne rezultate. Iskusni stomatolozi obično naplaćuju više naknade za svoje usluge, ali također mogu osigurati učinkovitije i dugotrajnije implantološke terapije. To će vam u budućnosti uštedjeti novac jer će ovi implantati možda zahtijevati manje popravaka ili zamjena kroz vrijeme.

Kvaliteta korištenih materijala

Kvaliteta materijala koji se koristi u dentalnom implantološkom tretmanu iznimno je važna jer utječe na uspjeh i dugotrajnost dentalne terapije. Materijali visoke kvalitete često su skuplji od alternativa niže kvalitete, ali pružaju veliku vrijednost u smislu veće stope uspjeha i zadovoljstva, kao i nižih troškova održavanja. Zubni implantati izrađeni od visokokvalitetnih materijala također su dugotrajniji i zahtijevaju manje invazivne postupke, što rezultira bržim oporavkom pacijenata.

Zubni implantati značajna su investicija u oralno i cjelokupno zdravlje, samopouzdanje i kvalitetu života. Iako početni trošak može biti visok, dugoročne prednosti zubnih implantata čine ih mudrim ulaganjem za mnoge pacijente.

Mogućnosti plaćanja stomatoloških tretmana

U Dental Studiju Vukanović izlazimo ususret našim pacijentima i kada je plaćanje u pitanju. Posebno je važno napomenuti da implantološka terapija traje više mjeseci te i plaćanje tretmana ide najčešće prema fazama rada. To znači da kod ugradnje implantata plaćate jedna dio terapije, dok se drugi dio plaća tek nakon nekoliko mjeseci, kada se implantat ugradi u kost i dođe vrijeme za postavljanje definitivne krunice. Za to vrijeme na implantatu najčešće imate privremeni zub ili zube.

Kada dođete na vaš prvi, besplatni pregled u Dental Studio Vukanović, detaljno će vam biti objašnjena terapija i sve opcije plaćanja, te ćemo dogovoriti opciju koja je najpovoljnija za vas.

Za više informacija o implantološkim terapijama i mogućnostima plaćanja u našoj ordinaciji, kontaktirajte nas.