Zbog čega je važno nadomjestiti zub koji nedostaje

Pa i onaj koji se ‘ne vidi’.

Zdravi zubi, svi to znamo, služe za žvakanje i osmijeh. Mnogi međutim ne znaju da zubi imaju još važnih uloga: oni služe za stabilizaciju susjednih zuba i stimulaciju vilične kosti i zubnoga mesa. Čim izgubimo (izvadimo) zub, susjedni zubi gube potporu i u potrazi za novim ‘osloncem’ počinju se pomicati prema slobodnome prostoru, što posljedično dovodi do povlačenja zubnoga mesa te sužavanja vilične kosti. Osim toga, gubi se i potpora za usne.

Zbog svega navedenoga, što više vremena provedemo bez zuba, i što više zubi nedostaje, usne se počinju uvlačiti a vilica isticati, te lice izgleda starije i naboranije. Osim toga, uslijed gubitka jednog ili više zuba ljudi počinju izbjegavati određene prehrambene namirnice, manje se smiju, teže upuštaju u interakciju s ljudima, izbjegavaju fotografiranje pa čak i druženja. Psihološke posljedice ovakvih ponašanja mogu biti vrlo ozbiljne.

Napredak dentalne medicine omogućio je brza i učinkovita rješenja za nadomještanje jednog ili više zuba. Takvim nadomjescima – implantatima – vraćamo funkciju, žvakanje, osmijeh te zaustavljamo propadanje vilične kosti. Osiguravamo zdravlje susjednih zuba i cijelih usta, te kao niti jedno rješenje u dentalnoj medicini do sada, doprinose poboljšanju ukupne kvalitete života.

Za više informacija o mogućnosti nadomještanja jednog ili više zuba u našoj ordinaciji, kontaktirajte nas.